andreaA kiadó alapítója és vezetője.

Kosaras Andrea

A Nagyító kiadó egy könyvszerető ember vállalkozása arra, hogy megmutassa a többi olvasónak, illetve szülőnek, milyen írásokat tart felolvasásra méltónak. Mindenkinek van egy álma, amit régóta dédelget, de az évek alatt valahogy mégsem jut közelebb hozzá, mégsem vág bele a megvalósításba. Hát ez a Kiadó pont egy ilyen már-már elfelejtett álom megvalósulása. Már gyermekkoromban imádtam olvasni. Gyakorta előfordult, hogy lámpaoltás után is zseblámpával olvastam tovább a takaró alatt. A papír illata, a jól kötött gerinc apró roppanásai, és a mívesen megrajzolt illusztrációk, mind elámítottak. Serdülőként is határozottan élt bennem még az elképzelés, hogy fordító leszek.

Ezt a nyelvekkel kapcsolatos indíttatást sikerült ötvöznöm a mindennapi élet által megkövetelt praktikummal, amikor a Külkereskedelmi Főiskolára jelentkeztem. Úgy gondoltam ezzel nyitva hagyok magamnak egy “menekülő” utat az irodalmi karrier felé is. Hosszú évekig meg is találtam a kihívást és nem utolsó sorban a sikert az egyébként biztos megélhetést jelentő szakmámban. Ám egy váratlanul jött és pont a könyvekkel kapcsolatos tanulmányút, valamint a gyermekeimmel töltött mesélős esték rádöbbentettek, hogy még mindig nem tudtam elengedni ezt a lassan foszló álmot, vonzanak a könyvek, a könyves világ szépsége.

Mivel a külföldi kiküldetés idején még aprók voltak a lányaim, a könyvek iránti vonzalmam a gyerekkönyvek felé fordult. Ugyanis 1997-ben még nem voltak ilyen csodálatos gyermekkönyvek a magyar könyvpiacon, mint most. Ezért különös csodálattal adóztam a francia kiadványok tipográfiai és grafikai kidolgozottságának. Újból bevillant, hogy fordító akartam lenni, de közben annyi év telt el tanulás nélkül, hogy anyanyelvi szinten játszani az irodalommal, már nincs esélyem. De még mindig rajongtam a könyvekért, nem csak az író szellemi teljesítménye miatt, hanem a tipográfus, az illusztrátor és a fordító hozzáadott munkája miatt is. Akkor, hogy lehetne mégis a könyvek közelébe jutni? – tettem fel magamnak a kérdést.Ekkor fogadtam meg, hogy egyszer majd kiadót alapítok és magam kísérem majd végig a kéziratot egészen a könyv polcra helyezéséig. Persze újabb 15 évnek kellett eltelni, hogy bennem is nagykorúvá érjen az akkori elhatározás: ha most nem teszem meg, akkor életem végéig halogatni fogom. Ezért megtettem. Két év könyvkiadói menedzser-képzés a Pázmányon és most itt vagyok kedves olvasó előtted, hogy párbeszédre hívjalak a köteteken keresztül.

Azért az elhatározáson túl kellett egy megértő férj, aki elfogadta ezt, sőt önbizalommal és anyagiakkal is támogatott egy könyvkiadó létrehozásában. Van, aki hétvégi házra költ, van, aki beutazza a világot, van, aki extrém élményekre hajt, és van, aki irodalmi műveket szeretne kiadni. Én ez utóbbi vagyok, és remélem ezzel nem csak magamnak szerzek élményt, hanem önöknek is, akik kézbe veszik majd ezeket a könyveket.